gallerijflat
nieuws

Verduurzaming voor 392 woningen ERAflats Zwijndrecht

 

22 februari 2019

Trivire en Team ERAflats ondertekenen samenwerkingsovereenkomst groot onderhoud

De 392 woningen van de drie ERAflats aan het P.J. Oudplein en het Gerbrandyplein in Zwijndrecht krijgen binnenkort een duurzame upgrade. Aan de gebouwen en in alle woningen wordt groot onderhoud gepleegd. Woningcorporatie Trivire en Team ERAflats ondertekenden op donderdag 14 februari de samenwerkingsovereenkomst voor de werkzaamheden.

“Door gebruik te maken van de kennis, professionaliteit en ervaring van het consortium van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour hebben we het beste in elkaar boven gehaald. Daarmee zijn de belangen van onze klanten extra goed bediend. En daar doen we het graag voor!” aldus Tinka van Rood, bestuurder van Trivire.

Hans van der Krogt vult namens Team ERAflats aan: “wij vinden het heel mooi dat we ook deze ERAflats een duurzame upgrade kunnen geven, waardoor de woningen weer helemaal klaar zijn voor de toekomst. Na het groot onderhoud kunnen de bewoners weer jaren genieten in hun vernieuwde woning, en dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Een moderne nieuwe uitstraling en meer wooncomfort

Alle drie de flats krijgen vernieuwde, meer transparante entrees. Ook de plinten van de gebouwen worden aangepakt. Samen met nieuwe galerijhekken op de eerste etage, zorgen deze aanpassingen voor een frisse en moderne uitstraling van de totale gebouwen. Dat was ook het uitgangspunt bij het ontwerp, gemaakt door A3 Architecten. Maar, de onderhoudscombinatie verandert niet alleen de uitstraling van de gebouwen, zo vertelt Jurgen Weerdenburg namens Team ERAflats: “we verbeteren ook de isolatie, waarmee een forse energiebesparing gerealiseerd wordt, en dat zorgt voor meer wooncomfort voor bewoners. In de woningen vernieuwen we daarnaast, afhankelijk van de huidige conditie, de keuken, de badkamer en het toilet. Ook maken we verschillende installaties individueel regelbaar en vergroten we de veiligheid door het installeren van nieuwe functies zoals een videofoon.” De werkzaamheden starten in maart 2019 en zijn naar verwachting halverwege 2020 gereed.

Meer dan 1.000 ERAflat-woningen tegelijkertijd in onderhoud

De handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst markeren voor Team ERAflats nog een extra bijzonder feit; de combinatie van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour voert hierdoor bij meer dan 1.000 ERAflat-woningen tegelijkertijd groot onderhoud uit. Voor de bouwer en naamgever van de markante flats, die in de hele randstad sinds de jaren ’60 en ’70 te vinden zijn, een extra feestelijk moment dus. Samen met de woningen waarbij het groot onderhoud al afgerond is én de woningen die nog in ontwikkeling zijn, heeft Team ERAflat inmiddels bijna 3.000 woningen onder handen!

 

ERA CONTOUR EN SMITS VASTGOEDZORG STARTEN MET VERDUURZAMING ROTTERDAMS ERA-ERFGOED

 

1 juni 2016

Galerijflats Viervant, Lewis en Eliot weer toekomstproof!

Renovatiepartners Smits Vastgoedzorg en ERA Contour gaan in Rotterdam aan de slag met groot onderhoud aan drie ERA-flats. Onlangs kozen de woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Havensteder ervoor samen te gaan werken met team ERAflats. Over een week start het groot onderhoud aan de 156 galerijwoningen van de Viervantflat die eigendom is van Woonstad Rotterdam. Daarna worden de twee flats Lewis & Eliot van Havensteder met 352 flatwoningen aangepakt.

Wie Rotterdam Ommoord of Alexanderpolder binnenkomt ziet de beeldbepalende ERAflats al snel. In de jaren ’60 en ’70 zijn ze door ERA gebouwd om grote gaten te vullen in de naoorlogse woningnood. De 63 ERAflats, waarvan Rotterdam er 22 telt, bieden verspreid over Nederland onderdak aan ruim 11.000 huishoudens. Ze zijn het resultaat van een slimme engineering en een industrieel bouwproces met veel aandacht voor woonkwaliteit voor de bewoners. De ERAflat is het eerste woonconcept wat het voor de woonconsument mogelijk maakte om een woning op maat te maken.

Jurgen Weerdenburg, adjunct-directeur bij ERA Contour: “Nu zo’n 50 jaar later zijn net als de drie flats in Rotterdam een flink aantal andere flats ook aan vernieuwing toe. Omdat we de flats van jongs af aan kennen, hebben we de mogelijke ingrepen scherp op ons netvlies staan. Eerder hebben we groot onderhoud uitgevoerd aan andere ERAflats. Het is ons een eer om nu ook in Rotterdam aan de slag te gaan met het ERA-erfgoed. Tegelijkertijd kunnen andere eigenaren straks profiteren van de nieuwe ervaring die we als team opdoen bij het toekomstproof maken van deze ERAflats.” Onlangs presenteerde het team een plan van aanpak om alle ERAflats weer comfortabel, energiezuinig en helemaal up-to-date te maken.

Maatregelen ERAflats Rotterdam

De aanpak voor de ERAflats richt zich niet alleen op het verbeteren van energieprestaties. Ook op het gebied van wooncomfort, gezondheid, veiligheid en de uitstraling zijn oplossingen bedacht. Hans van der Krogt, directeur van Smits Vastgoedzorg: “De Viervantflat heeft na het groot onderhoud straks een veel lager energielabel. Dat krijgen we voor elkaar door slimme maatregelen te nemen zoals het vervangen van de huidige beglazing in HR++-glas, door dak-, gevel- en vloerisolatie toe te passen en de flat aan te sluiten op stadsverwarming. De Viervantflat krijgt, naar het ontwerp van A3 architecten, vernieuwde kopgevels en hoofdentree. Het hout- en betonwerk wordt geschilderd en krijgt een nieuwe, moderne uitstraling. Ook de keukens, badkamers en toiletten worden vervangen. Wat betreft gezondheid en veiligheid zijn ook de nodige maatregelen genomen zoals asbestsanering. De toegang voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Bij de Lewis & Eliotflat worden dezelfde maatregelen genomen als bij de Viervantflat met aanvullend het plaatsen van pv-panelen. De huidige dichte hekwerken worden vervangen door open hekwerken en de draaiende delen worden in frisse, vrolijke kleuren geschilderd.

De samenwerking tussen Smits Vastgoedzorg en ERA Contour is niet nieuw. Naast het groot onderhoud, de renovatie en het beheer van meerdere ERAflats ontwikkelden de partijen eind vorig jaar samen met andere partners het Renovatiekompas. Een gratis online rekentool waarmee onder andere woningcorporaties in een oogopslag inzicht krijgen in de kosten en baten van een renovatieproject.