ERA Flats

Team ERAflats gaat ook Hoge ERA’s voor Havensteder verduurzamen

15 januari 2020 | Nieuws | ERA Flats

Partijen ondertekenen contract verbeteronderhoud 525 woningen Rotterdam Ommoord

In opdracht van woningcorporatie Havensteder gaat Team ERAflats, bestaande uit Smits Vastgoedzorg en ERA Contour, 525 woningen in Rotterdam Ommoord verduurzamen. Op dinsdag 14 januari ondertekenden beide partijen hiervoor het contract. Met het verbeteronderhoud worden drie van de vier ERAflats, die samen bekend staan als de Hoge ERA’s, toekomstproof gemaakt. De samenwerking is een vervolg op het verbeteronderhoud dat Team ERAflats in opdracht van Havensteder uitvoert in Capelle aan den IJssel. Daar krijgen de 504 woningen van ERAflat Purmerhoek momenteel een duurzame upgrade.

Met de ondertekening van de design-buildovereenkomst is een eerste stap gezet naar meer wooncomfort en duurzaamheid voor de woningen van de Zernikeplaats, Einsteinplaats en Debeijeweg in Rotterdam Ommoord. De isolatie van de gebouwen wordt verbeterd en installaties worden vernieuwd. Ook krijgen de gebouwen een aangepaste uitstraling met een nieuwe entree, opgeknapte algemene ruimten en nieuwe hekwerken op de galerijen. De meeste woningen krijgen een nieuwe keuken en badkamer en alle woningen een nieuwe toiletruimte. “De specifieke ingrepen staan op dit moment nog niet volledig vast. De komende tijd maken we de plannen definitief, in samenspraak met de bewoners. We vinden het erg belangrijk dat ook zij zich in de aanpak kunnen vinden. Wel staat vast dat alle woningen verbeterd worden naar een label A en dat de flats voorbereid worden op volledig aardgasvrij” aldus Hedy van den Berk, directeur-bestuurder bij Havensteder. De Max Planckplaats, de vierde flat van de Hoge ERA’s, wordt nog niet meegenomen in de plannen omdat deze flat recenter onderhouden is.

Opnieuw vertrouwen in aanpak Team ERAflats

“Uiteraard zijn we er blij mee dat Havensteder ook voor het verbeteronderhoud van deze ERAflats gekozen heeft voor Team ERAflats. De samenwerking bij de woningen van de Purmerhoek verloopt heel prettig. Toch blijft het een bijzonder compliment als een opdrachtgever opnieuw haar vertrouwen uitspreekt in onze aanpak” aldus Jurgen Weerdenburg namens Team ERAflats. “En daarbij kijken we er erg naar uit om ook deze woningen van de markante flats die we ooit zelf gebouwd hebben, een tweede leven te geven. De werkzaamheden brengen voor bewoners overlast met zich mee, dat kunnen we helaas niet voorkomen. Gelukkig kunnen zij daarna wel genieten van hun vernieuwde, duurzame woning met meer wooncomfort. Daar doen we het voor!”

Veel aandacht voor bewoners

De aanpak, met onder andere veel aandacht voor de bewoners, was voor Havensteder doorslaggevend om ook bij dit project voor Team ERAflats te kiezen. Van den Berk: “Sterk aan de aanpak van Team ERAflats is de aandacht voor de bewoners die vanaf de eerste ideeën betrokken zijn bij de planvorming. Met speciale voorzieningen en een slimme logistieke aanpak zorgen ze er daarnaast voor dat er veilig gewerkt wordt met zo min mogelijk overlast.” Hans van der Krogt vult namens Team ERAflats aan: “Een voorbeeld daarvan is het Bad-Huis met douchevoorzieningen, een wasruimte en rustruimte. Hier kunnen bewoners terecht als de vaklieden in hun woning aan het werk zijn. Bij de Purmerhoek merken we dat bewoners dit waarderen.”

Start werkzaamheden in najaar 2020

Als de plannen definitief uitgewerkt zijn, kan het participatietraject met bewoners starten. Als meer dan 70% van hen instemt met de plannen, kan Team ERAflats naar verwachting in het najaar van 2020 starten met de werkzaamheden. Deze zijn dan medio 2022 afgerond. A3 Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de plannen.

Zoekvenster sluiten