ERA Flats

OVER TEAM ERAFLATS

Team ERAflats is een joint venture van ERA Contour en Smits Vastgoedzorg. Sinds 2014 werken beide partijen al samen in groot onderhoudsprojecten voor ERAflats. In 2018 is deze samenwerking verder geprofessionaliseerd met de oprichting van Team ERAflats VOF. In deze onderhoudscombinatie pakten de partijen al zo’n 1.000 ERAflat-woningen aan, en er staan er nog zo’n 2.000 op stapel.

ERA Contour en Smits Vastgoedzorg zijn beide als partner voor groot onderhoud al jaren bekend in de markt en ook afzonderlijk van elkaar voerden ze eerder al groot onderhoud uit aan ERAflats. ERA Contour dankt haar bestaan zelfs aan de gebouwen; zij is ontstaan uit de oorspronkelijke bouwer van de flats, Van Eesteren Rationele Aanpak (ERA). Smits Vastgoedzorg is grondlegger van de RGS-methode, Resultaatgericht Samenwerken bij Renovatie. De combinatie van die specifieke kennis en ervaring van beide partijen, maakt de aanpak van de onderhoudscombinatie krachtig en succesvol.

ERAflats zelf zijn een begrip in de Nederlandse woningbouw. Ze zijn op verschillende plaatsen, met name in de randstad, gebouwd in de jaren ’60 en ’70, toen de naoorlogse woningnood in Nederland zijn hoogtepunt bereikte. Nieuwbouw moest sneller en sneller, bestaande bouwtechnieken bleken niet langer afdoende om de bouwvraag aan te kunnen. Aannemer J.P. van Eesteren bedacht in die tijd onder de naam Van Eesteren Rationale Aanpak (ERA) een revolutionair nieuw systeem: tunnelgietbouw. Hiermee was het skelet van de woning in enkele dagen uit de grond te stampen. Het principe was zo succesvol, dat Van Eesteren met ERA Bouw een aparte bv oprichtte. ERA Bouw werd later ERA Contour. In samenwerking met Smits Vastgoedzorg geeft ERA Contour haar eigen erfgoed nu een nieuw leven!

ONZE AANPAK

LANGDURIG FLEXIBEL

De ERAflats hebben een bijzonder lange levensduur. De casco’s zijn kwalitatief uitstekend (tunnelgietbouw) en kunnen daarom nog jaren mee. Prettig is ook de vrije overspanning van 7,20 meter, wat maakt dat de indeling van de appartementen altijd heel flexibel is geweest – en natuurlijk ook blijft.

Binnenwanden kunnen zonder veel moeite door bewoners worden verplaatst, door ze tegen de woningscheidende wand te plaatsen en te behangen. Dat heeft geen vervelende gevolgen voor vloer en plafond. De binnenwanden zijn namelijk ná het aanbrengen van vloeren en plafonds geplaatst en staan dus min of meer ‘los’ in het appartement. Nieuwe bewoners kunnen, indien gewenst, de verplaatste wand eenvoudig weer op z’n oude plek zetten. Het veranderen van een indeling vergt dus geen vervelend sloop- of breekwerk en tussenwanden hoeven niet ‘buitenshuis’ te worden opgeslagen. Hulde voor de ERA-ingenieurs van 50 jaar geleden! Een vooruitziende blik…

INGREPENMENU

Natuurlijk: de tijden zijn veranderd. Omdat we de flats kennen, weten we ook wat we moeten en kunnen doen om ze weer naar nu te halen – en klaar te maken voor de toekomst. Voor alle onderstaande verbeterpunten hebben we al plannen klaarliggen. Dat maakt dat we snel het voor u optimale menu kunnen samenstellen.

Isolatie verbeteren

Door het isoleren van de kopgevels, de onderkant van de eerste verdiepingsvloer en het dak maken de flats al meteen een flinke energiesprong.

Dubbel glas, gezondere woning

De gevels zijn opgebouwd uit gevelvullende gevelkozijnen. Glasvervanging en asbestsanering zorgt voor een gezondere en beter geïsoleerde woning. De meest efficiënte aanpak daarvoor hebben we al voor u klaarliggen.

Ventilatie optimaliseren

De betonnen ventilatieschacht is voorzien van een centrale dakventilator. Deze kunnen we vervangen door een druk-gestuurd CO2 systeem. Er gaat minder warmte verloren, de bewoners kunnen vrijer en schoon ademhalen.

Verwarming verduurzamen

De flats zijn voorzien van blokverwarming. Het installatiewerk heeft voor ons geen geheimen, we weten precies hoe dat in elkaar steekt. Het beste is om het oude systeem te vervangen door een collectief warmtesysteem als WKO of collectieve warmtepomp, individuele verketeling of aansluiting op een wijkvoorziening zoals stadsverwarming. Dit zorgt voor een enorme energiebesparing en maakt individuele bemetering mogelijk.

Toegankelijkheid vergroten

Er wonen veel ouderen in de flats – soms zelfs bewoners van het eerste uur! – en de vergrijzing neemt de komende jaren sterk toe. Door de galerijen op te hogen en woningtoegangsdeuren aan te passen verhogen we de toegankelijkheid en zorgen we er voor dat oudere bewoners langer zelfstandig in hun vertrouwde ERA-flat kunnen blijven wonen.

Verschijning/gevel verfrissen

De flats kunnen we verfraaien door de galerij- en balkon hekken te vervangen door glas- of lamellenhekken. Ook de entree van de flat kan meestal wel een opknapbeurt gebruiken: met liefde en aandacht zorgen we voor een frissere uitstraling en betere herkenbaarheid. Maatwerk (afstemming op de context) en overleg met de buurt/bewoners is natuurlijk mogelijk!

Bergingen optimaliseren

De bergingen in de onderbouw zijn in de loop der jaren veelal opnieuw ingedeeld of verbouwd. Na de opname kunnen we bepalen of we de bergingen kunnen optimaliseren, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer buitenlicht en een praktischer indeling.

Zonnepanelen plaatsen

De flats nòg energievriendelijker maken? Zonnepanelen kunnen prima op het dak worden geïnstalleerd; de hoogte en het grote dakoppervlak zijn hiervoor zelfs buitengewoon geschikt!

Scherpe onderhoudsplannen

Omdat we de flats kennen èn renoveren kunnen we desgewenst ook de onderhoudsplannen optimaliseren. En uitvoeren. De kans dat we daarbij de komende 50 jaar nog verrassingen tegenkomen, is (natuurrampen daargelaten) vrijwel nihil.

EN MEER?

Natuurlijk: er kan altijd meer. Of minder. U betaalt, dus u bepaalt. We helpen u graag met het samenstellen van een optimaal ingrepenpakket en kunnen u ook vertellen welke investeringen u juist nìet moet doen. Omdat we de flats en alle mogelijke ingrepen al helemaal op ons netvlies hebben kunnen we bijzonder snel schakelen. Dat maakt de samenwerking van meet af aan plezierig en resultaatgericht. Zo blijft er ruimte over voor creativiteit in bijvoorbeeld esthetiek en leefbaarheid en kunnen we àlle aandacht geven aan het informeren en ontzorgen van de bewoners.

Ga naar contact

Zoekvenster sluiten