ERA Flats

ERAflats toekomstproof na verbetering en verduurzaming

13 juli 2022 | Nieuws | k.menne

Zomervakantie feestelijk ingeluid met bewoners
Woensdag 6 juli is de laatste woning opgeleverd aan de bewoners na grootschalig verbeteronderhoud en verduurzaming van de drie ERA-flats in Rotterdam-Ommoord. In totaal zijn 525 woningen van woningcorporatie Havensteder onder handen genomen door Team ERAflats. De flat aan de Zernikeplaats was als eerste aan de beurt, daarna volgde de flat aan de Einsteinplaats en deze maand zijn de woningen aan de Debijeweg opgeleverd. De flats en de woningen zijn inmiddels aardgasvrij-ready, hebben energielabel A en zijn bovendien extra geïsoleerd.

Klaar voor de zomer en de toekomst
Woensdag 6 juli vierden we samen met de bewoners de oplevering van 525 woningen en luidden we de zomer in met festiviteiten voor jong en oud. Na een intensieve periode voor de bewoners werden zij deze middag in het zonnetje gezet! De flats en de woningen worden aardgas vrij gemaakt. Via het warmtenet van Eneco ontvangen de woningen binnenkort warmte voor verwarming en warmwater. De keukens van de bewoners zijn inmiddels voorzien van een inductieplaat omdat ze voortaan elektrisch gaan koken. Afhankelijk van de technische staat kregen de keuken en badkamer van de woning ook een make-over en zijn alle toiletten vervangen. Ook is de uitstraling van de gebouwen opgefrist, met onder meer aandacht voor de entree, de liftpleinen en de hekwerken van de galerij. Helemaal klaar voor de toekomst! Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud & Ontwikkeling van Havensteder: “Het opleveren van de woningen is een mooie mijlpaal in deze omvangrijke onderhouds- en verduurzamingsoperatie. Wij betrokken bewoners gedurende het traject nauw bij de planning en vervolgstappen. De volgende stap is het aansluiten van de Hoge Era’s op het warmtenet, waarmee we weer een grote stap maken in de energietransitie.”

Bijna klaar!
Alle 525 woningen zijn weer opgeleverd aan de bewoners. De werkzaamheden buiten aan de woning en de flat zijn voor de bouwvakantie klaar. Na de bouwvakantie worden de flats aangesloten op het warmtenet van Eneco, worden opleverpunten afgehandeld en wordt de bouwplaats afgebroken. Daarna koppelt Stedin het gebouw af van het aardgasnet en worden de collectieve gasketels verwijderd. De kopgevels worden later geïsoleerd vanwege beschermde diersoorten. “De aanpak van het grootschalig verbeteronderhoud en de verduurzaming van de ERA-flats is heel efficiënt gebeurd. De overlast bleef beperkt met als eindresultaat tevreden bewoners.” Bedrijfsleider Team ERAflats Jeroen Eijkelboom.

Aandacht voor bewoners
Behalve de aandacht voor veiligheid en leefbaarheid is de aandacht voor bewoners sterk in de aanpak van Team ERAflats geweest. De werkzaamheden in de woningen waren voor bewoners zeer ingrijpend. Veel bewoners hebben gebruik gemaakt van de tijdelijke logeerwoning. Bewoners die in hun eigen woning bleven, konden gebruik maken van noodkeukens en van een badhuis. Hans van der Krogt, directeur bij Smits Vastgoedzorg, namens Team ERAflats: “Natuurlijk vinden wij het heel mooi dat we ook deze ERAflats een duurzame upgrade konden geven waardoor de woningen weer helemaal klaar zijn voor de toekomst. Na het verbeteronderhoud kunnen de bewoners weer jaren genieten van hun vernieuwde woning, en dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Zoekvenster sluiten