ERA Flats

Verbeteronderhoud en verduurzaming ERA-flats in Rotterdam-Ommoord van start

24 februari 2021 | Nieuws | ERA Flats

175 woningen aan Zernikeplaats als eerste aan de beurt

Woningcorporatie Havensteder en Team ERAflats – een samenwerkingsverband van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour – zijn maandag gestart met grootschalig verbeteronderhoud en verduurzaming van drie ERA-flats in Rotterdam-Ommoord. In totaal worden 525 woningen onder handen genomen. De flat aan de Zernikeplaats – met 175 woningen – is als eerste aan de beurt, daarna volgen de flats aan de Einsteinplaats en Debijeweg. De werkzaamheden duren ongeveer een half jaar per gebouw. De flats en de woningen worden aardgasvrij en bovendien extra geïsoleerd. Daarmee krijgen zij energielabel A. In combinatie met diverse aanpassingen aan de binnen- en buitenkant van de woningen – onder meer aan keukens en sanitair – krijgen bewoners aanzienlijk meer wooncomfort, zonder huurverhoging.

Klaar voor de toekomst

De flats en de woningen worden voor verwarming en warmtapwater aangesloten op het warmtenet van Eneco. Bewoners gaan voortaan elektrisch koken en uiteraard wordt hun keuken voorzien van een inductieplaat. Afhankelijk van de technische staat krijgen de keuken en badkamers van de woningen een make-over. Alle toiletten worden bovendien vervangen. Ook de uitstraling van de gebouwen krijgt een opfrisbeurt, met onder meer aandacht voor de entree, de liftpleinen en de hekwerken van de galerij.

Bewoners krijgen tijdelijke logeerwoning

Urias Santos Bakker, directeur Onderhoud en Ontwikkeling van Havensteder: “De werkzaamheden in de woningen zijn voor bewoners ingrijpend en we proberen hen dan ook waar mogelijk te ontzorgen. Voor iedere bewoner stellen we een tijdelijke woning beschikbaar waar zij vrijwillig kunnen verblijven, zodat ze echt zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden in hun woning. Bijna alle huurders hebben aangegeven er gebruik van te willen maken”.

Flats zijn niet onbekend

Jurgen Weerdenburg, directeur bij ERA Contour, namens Team ERAflats: “Eind jaren ’60 en begin jaren ‘70 hebben wij deze flats zelf gebouwd. Inmiddels zijn dit alweer de 11e, 12e en 13e  ERA-flats waar wij als Team ERAflats verbeteronderhoud uitvoeren. Wij kennen de gebouwen en woningen dus als geen ander en we weten bovendien hoe ingrijpend de werkzaamheden voor bewoners zijn. We proberen hen dan ook zo goed mogelijk te begeleiden.” Hans van der Krogt, directeur bij Smits Vastgoedzorg, vult namens Team ERAflats aan: “Natuurlijk vinden wij het heel mooi dat we ook deze ERA-flats een duurzame upgrade kunnen geven, waardoor de woningen weer helemaal klaar zijn voor de toekomst. Na het verbeteronderhoud kunnen de bewoners weer jaren genieten in hun vernieuwde woning, en dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Zoekvenster sluiten